fredag 15 februari 2008

Polvoron-marathon


Det hände sig att ett litet blogginlägg väckte min nyfikenhet, så jag var tvungen att googla lite. (För er som inte pallar klicka på länken så handlade det om en kaka.) Kakan visade sig vara från filippinerna, men bud gavs även om att den kom från spanien eller att det var en mexicansk bröllopskaka. Hittade även ett antal recept, och det visade sig att den inte hade alltför många ingredienser utan att man skulle våga sig på att testbaka den.
Händelsen utspelade sig i Måndags, och återstoden av dagen var planerad enligt följande, först en snabbis till maxi, sedan vidare till sporthallen på Gräsvik för veckans innebandy. MEN, dumma, dumma du, det var ju inställt, badminton-turnering ju! Jaha, vad göra nu då..? En hel oplanerad måndagkväll...
Men, fick upp modet relativt kvickt när jag kom att tänka på att jag varit på maxi och inhandlat den magiska ingrediensen för att tillverka polvoron. :-D
Lite knackig start, när jag, mattedyslektikern, blev tvungen att efter bästa förmåga översätta ett amerikanskt recept med cups och pounds till deciliter och gram....
Men så småningom fick jag ihop det.
Rostade mjölet (!) och sen var det bara att blanda i resten, och inleda det något mödosamma arbetet att forma små söta runda kakor. And that's it, inte bakas i ugnen, bara blandas och formas.
Nå, hur smakade det då?
Well, jag var inte överväldigad direkt...
Men, storyn slutar icke här...

I torsdags var det dax att hålla hov för nyfikna mostrar som ville se min lägenhet (ehh... ja ja, snart ett år sen jag flyttade in, men jag har varit mkt upptagen!) Förutom diverse andra bakverk och frallor passade jag naturligtvis på att introducera damerna för dessa exotiska polvoron.
Förvånade utrop som "Åh, har du bakat dessa med riktigt smör?" eller "Ah, det smakar marsipan, jättegott!" ljöd genom min lilla lägenhet, och kort därefter blev jag avkrävd receptet. (Även jag är benägen att hålla med, de var godare när de kom kalla från frysen.)
När jag började förklara tillverkningsprocessen, och kom till delen där jag berättade att de inte är bakade i ugn spred sig en lätt förvirring i sällskapet och yngsta mostern utbrast "Va??! Då är dem ju råa!!"
Råa kakor, vad för människa är jag, serverar råa kakor... Tihi...
Eftersom IT-revolutionen, förvånande nog, inte gått mina mostrar förbi, så lovade jag att maila receptet senare under dagen (ja, de kan sms:a oxå! T.o.m. mms:a!).
Så gjordes oxå, tillsammans med förmaning om att återkomma med upplevda vedermödor och umbäranden vid tillverkningsprocessen.
Med lite tur så kommer det leda till vidare förlustelser på ämnet polvoron, därav rubriken "polvoron-marathon". :-)
MEN, nu lämnar jag över stafettpinnen... ;-P

PS Recept delges gärna vid förfrågan. DS

1 kommentar:

Anonym sa...

Haha, jag antar utmaningen, de ser verkligen supergooda ut (Filippinerna var spansk koloni i typ 600 år, så den spansk-mexikanska kopplingen är inte så långsökt).