lördag 26 september 2009

Tutup!

Hari raya for hela slanten. I Sabah (Malaysia), var festiviteterna acceptabla, troligen pga av att det ar sa manga andra grupper som bor dar, tex kineser, som inte ar muslimer.

Att aka over gransen till Brunei under islams, vad jag tror ar, 'storsta' hogtid var kanske inte helt genomintelligent. Det star i guideboken att det ar ganska lugnt dar i vanliga fall, inte lika stirrigt som det brukar vara i stader i sydostasien generellt. Under hari raya var det i det narmaste atombombsstamning....
Inte sarskilt mycket som var oppet, marknaderna var stangda etc etc. Samma dag vi skulle aka borjade det handa lite saker och i stort sett alla affarer etc, var oppna. Vi gav oss ivag pa en promenad en bit utanfor BSB (Bandar Seri Begawan) for att ata pa ett stalle som fungerade enligt "pay as you wish", dvs man ater sa mkt man vill och lamnar sedan pengar i en ask vid utgangen av restaurangen, sa mkt som man tycker ar skaligt, eller har rad att lamna. Jag laste om den i en turisttidning pa ett cafe, och antingen sa laste jag inte tillrackligt noga, eller sa hade de helt enkelt inte skrivit med oppettiderna, for nar vi anlande var det tutup.... Siestastangt... Naja, vi hade vant oss vid det laget, namnde tidigare om palatset som bara var oppet efter Ramadan, men som, sa klart, var stangt just denna hari rayan pga H1N1...
Naval, vi hittade ett kedai kopi (coffee shop) dar vi at en grillad kottbit samt friterad fisk, med pommes.

Van av ordning fragar sig kanske nu: what?! Borde inte varje vettig besokare av ett asiatiskt land ata asiatisk mat??
Svaret ar sjalvklart, om den hade smakat lika gudomligt som i Thailand... Dessvarre stotte vi inte pa nagra kulinariska hojdare under hela var tid pa Borneo. Bestallde man nudlar fick man en tallrik, just det, nudlar, inte en gronsak i sikte, och skulle det vara med kyckling, sa fick vi ett par sma benbitar med nagra ynka kottslamsor pa.
Sa det blev helt enkelt en del besok pa KFC, Pizza Hut och Burger King (bara en gang...) t.ex.

Det mest spektakulara som jag at pa Borneo var wokad ormbunke, blackfisk (av misstag, men forvanansvart nog riktigt gott!), helgrillad fisk (inkl huvud, stjart och fenor) och roti ( ett tunnt brod som steks i panna, vi doppade det i kycklingcurrysasen, mkt gott).
DEn basta maten at vi i Brunei, hittade nagra indiska kedai kopi dar vi at kycklingcurry och biffcurry med roti.

I guideboken stod det att man kunde fa se bade get och apa dyka upp pa en del menyer, men vi markte inte av det. Dock hade de kambing (som kan vara antingen get eller far) i Brunei, men vid det laget hade vi tappat tron pa maten, sa vi holl oss till sakra kort.

I ovrigt sen sist sa har vi tillbringat drygt 8 timmar pa ett flygplan, som tog oss over Borneo, Indonesien, sen vidare in over Darwin, Katherine och ner mot Brisbane, dar vek det av ut over havet och landade till slut i Auckland, Nya Zeeland.

Vi ankom lokal tid kl 9 ca, vilket var kl 5 pa morgonen, Borneotid. Saledes var vi en smula slitna.. Lyckades boka ett rum fram flygplatsen och tog bussen in till centrum. Kankade vaskorna upp for en valdigt brant backe, fick nycklarna till rummet, sen stop vi i sang ett par timmar.
Nar vi hade samlat nog med kraft blev det dusch och rena klader, sen energipafyllnad pa ett kant stalle, for bekvamlighets skull... Burger King. Gick en svang pa stan, sag Sky Tower, sen hem igen. Var ute en runda till lite senare for att leta reda pa den stora mataffaren.

For ovanlighets skull ingick frukost i priset, och till oerhord forvaning, var det frukost for real! Nastan iaf. Dt var bade musli och corn flakes, mjolk, juice, "grov" toast och vit toast, smor, jordnotssmor, sylt, marmelad och honung, samt kaffe och te.

Overlag forhallandevis ganska sa tomma kolhydrater, men utbudet imponerade. Tidigare inkl frukost har bestatt av 2 st vita brodskivor, en stor bytta artificiellt margarin och en stor bytta neonrosa, vad de kallade, hallonsylt, t.ex.

DAgen idag har bestatt av utcheckning, inforskaffande av paraply, eftersom det regnat sen vi kom hit. Naturligtvis har det inte kommit en droppe sen vi kopte det, men men...
Darefter kopte vi oss varsett sim-kort.
Handlade lite mat och frukost, sen hamtade vi vara vaskor och tog bussen till Mt Eden. Har ar vi nu, pa ett halvskumt hostel, typ. Inte precis nyrenoverat, men det funkar val ett par dagar, billigare an i city iaf. :)

Det ar kallt har!! Ligger kring 15 grader, en chock efter 30+ pa Borneo... Till pa kopet har de inga element, trodde anda att detta var ett s.k vasterlandskt land, med lite standard... Vaggarna ar tunna som wellpapp oxa..

Naja, imorn ska vi vrida klockorna till sommartid, sa vi far hoppas att det battrar sig de kommande veckorna, tills dess far vi packa in oss i alla langarmade vi har med oss.

Imorgon blir det tvattning och en massa infosokande pa gratis-datorn.

God natt!

Inga kommentarer: